Alvar Kolanen

Alvar Kolanen (1921–2007) oli mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Monet hänen kuvistaan ovat iskostuneet kansan tietoisuuteen ja muodostuneet ikonikuviksi. Keski-ikäisen Olavi Virran tai “Reissumies” Tapsa Rautavaara reppu selässään tunnistavat kaikki. Lenita Airisto, Pirkko Mannola, Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen loistavat kuvissa, samoin monet myöhemmät mallit, laulajat ja yhtyeet.

Kolanen kuvasi melkein kaikki maamme ykkösrivin laulajat suomalaisen iskelmämusiikin kulta-ajalta. Laaja tuotanto kattaa PR-kuvia, levyjen ja lehtien kansia, kuvia äänilevyn teon tekniikasta ja television alkuajoilta, tähtihetkiä lavalla ja muotimaailmasta, elokuvien still-kuvia sekä tunnelmallisia esimerkkejä Helsingin muuttuvista kasvoista. 1960-luvun lopun popparit ja 1970-luvun rokkarit ovat mukana kirjassa ja näyttelyssä. Tänä päivänäkin vakiintuneiden tähtien ohella esillä ovat myös viihdetaivaan erikoiset tähdenlennot.

Kolasen läheinen työsuhde useisiin suomalaisiin levy-yhtiöihin (Levytukku, Scandia, Musiikki-Fazer) tuotti ainutlaatuisia kuvia iskelmä- ja poptähdistä lavalla, televisiostudioissa ja kulissien takana levy-yhtiöiden juhlissa ja kultalevyjen jakotilaisuuksissa. Euroviisujen ja Syksyn Sävelten voitot ja tunnelmat tarttuivat filmille.

Alvar Kolasen valokuvakirja ”Tähdet tuikkivat – Olavi Virrasta Irwiniin” ja torstaina galleria Laterna Magicassa, Helsingin Kruununhaassa auennut näyttely (15.10.–13.11.2010) antaa nostalgisen kokonaiskuvan ajanjakson populaarimusiikin, viihteen ja muodin tekijöistä. Tuttujen kansakunnan yhteismuistissa olevien ikonisten kuvien rinnalle nousevat myös yllättävät ja ennen näkemättömät valokuvat.

Kirjan toimitus ja näyttelykuvien valinta: Hannele Tilles, Risto Kolanen ja Jari “Dile” Kolanen
Näyttelykuvien valmistus: Juha Ferin/Ferinkuva
Kirjan taitto ja ulkoasu: Petri Kuokka ja Leena Hemming /Aarnipaja
Kirjan julkaisee Elastic House