Sahaj Unlimited

Sahaj Unlimited koostuu suomalaisista intialaiselle menomeiningille sydämensä menettäneistä muusikoista, jotka toteuttivat haavensa ja levyttivät 12 unohtumatonta bhajansia ja qawwalia. Bhajanit ovat hindulaisia henkisyydelle omistautuneita kappaleita, qawwalit taas urdunkielisiä, sufilaiseen mystiikkaan pohjautuvia ylistyslauluja. Yhtyeemme ei pyri intialaisuudessa pilkuntarkkaan autenttisuuteen, vaan olemme kaikki suomalaisia muusikoita ja musiikin harrastajia, jotka esittävät tätä musiikkia omalla tavallaan, kertoo etnomuusikko Kiureli Sammallahti.

Sahaj Unlimited

Musiikillisista vaikuttajistaan yhtye mainitsee maineikkaan qawwali-laulaja Nusrat Fateh AliKhanin. Muut esikuvat löytyvät niin intialaisesta kansanperinteestä kuin elokuvaiskelmästäkin. Sahaj Unlimitedin runsas jäsenistö koostuu monien eri alojen ihmisistä, joita yhdistää paitsi rakkaus intialaiseen musiikkiin, myös Sahaja Yoga -meditaatio. Yhtyeen riemukas ja sydämeen käypä esiintyminen on voittanut sille ystäviä ideologiaan tai uskontokuntaan katsomatta ja keikoilla bändi saa yleisön tanssijalat vipattamaan.

Hengellinen musiikki yhdistetään länsimaissa usein melankoliseen, syyllisyydestä kumpuavaan paatokseen. Bhajaneissa ja qawwaleissa välitetään kuitenkin riemun, elämän ja energian sanomaa, sanoo Sahaj Unlimitedissä harmoniumia soittava elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen.

Tähän mennessä Sahaj Unlimited on luonnut liki 10-vuotisen uransa aikana mainetta nostattavilla keikoillaan mm. Faces-Etnofestareilla, Kaustisen Kansanmusiikkifestivaaleilla ja Glorian klubi-illoissa Helsingissä. Kesällä 2005 ja 2006 bändi kiersi Baltia tourillaan Liettuaa, Latviaa, Eestia ja Suomea, keräten monesti täysiä salillisia uusia Intia-soundinsa ihailijoita. Bändi keikkailee tasaisen epäsäännöllisesti ympäri vuoden ja vuodesta toiseen.